Alles Over Eieren
Wat zijn dat voor witte strengen die soms in een ei zitten?
Dat zijn hagelsnoeren die er voor zorgen dat het dooier midden in het ei blijft wonen. Deze zijn het best zichtbaar bij zeer verse eieren.
EEN KIP
Eerst was 'k een ei.
Nu ben 'k een kip.
En kip zijn vind ik mooier:
Er zit wel leven in een ei
Maar toch is het wat dooier.
Toon Hermans
Kostbaarste ei
De Russische juwelier Fabergé maakte tussen 1885 en 1917 ongeveer 56 Keizerlijke Eieren. Het kostbaarste ei is opgesierd met meer dan 3.000 diamanten.
In 1994 werd het voor ......... 5.587.308 Dollar verkocht.
HET EI VAN COLUMBUS
Geen ei is zo bekend als het Ei van Columbus. De uitdrukking wordt gebruikt voor de oplossing van een probleem, die - als u er eenmaal opgekomen bent - heel eenvoudig blijkt. Maar wat is de historische achtergrond van dit ei?
Toen Columbus na zijn ontdekking van West-Indië aan het Spaanse hof terugkeerde, was hij een populair man. Dit tot ongenoegen van een jaloerse hoveling, die de ontdekkingsreiziger graag een toontje lager wilde laten zingen. Het zat hem met name dwars dat niet een Spanjaard, maar een Italiaan (sommigen beweren een Portugees) de nieuwe wereld ontdekt had.
'Dacht je soms dat een Spanjaard zoiets niet kan?' vroeg hij Columbus.
Deze dacht even na en besloot de Spanjaarden die om hem heen zaten op de proef te stellen.
Columbus haalde een ei tevoorschijn en vroeg het gezelschap of iemand het ei op het smalle uiteinde kon laten staan. Iedereen probeerde het, maar het lukte niemand.
Toen pakte Columbus het ei, zette het hard op tafel, zodat de schaal brak en het ei rechtop bleef staan. Zo eenvoudig was de oplossing en Columbus wilde ermee zeggen dat wanneer iemand iets ontdekt heeft het makkelijk is te beweren dat iemand anders dat ook had gekund.
VERHIP DENKT DE KIP
De kip is dé eierproducente bij uitstek.
Toch worden er ook door andere vogels eieren gelegd, waarbij de kip zich toch wel even achter haar kop krabt. De struisvogel legt bijvoorbeeld eieren die 1,65 tot 1,78 kilo wegen en een lengtedoorsnede hebben van 15 tot 20 cm. De breedtedoorsnede bedraagt 10 tot 15 cm. In volume komt een struisvogelei overeen met 24 kippeëieren. De schaal is 1,5 mm dik, maar kan het gewicht dragen van een man van 127 kilo. Wie bij het ontbijt een struisvogelei wil nuttigen, moet rekening houden met een kooktijd van 40 minuten. Is het struisvogelei het grootste ei, dat van de bijenkolibrie is het kleinste. De eitjes zijn nooit langer dan 10 mm en wegen circa 0,370 g.
VERHIP DENKT DE KIP
De kip is dé eierproducente bij uitstek.
Toch worden er ook door andere vogels eieren gelegd, waarbij de kip zich toch wel even achter haar kop krabt. De struisvogel legt bijvoorbeeld eieren die 1,65 tot 1,78 kilo wegen en een lengtedoorsnede hebben van 15 tot 20 cm. De breedtedoorsnede bedraagt 10 tot 15 cm. In volume komt een struisvogelei overeen met 24 kippeëieren. De schaal is 1,5 mm dik, maar kan het gewicht dragen van een man van 127 kilo. Wie bij het ontbijt een struisvogelei wil nuttigen, moet rekening houden met een kooktijd van 40 minuten. Is het struisvogelei het grootste ei, dat van de bijenkolibrie is het kleinste. De eitjes zijn nooit langer dan 10 mm en wegen circa 0,370 g.
Een ei is een ei,
zei iemand,
en hij nam het grootste.
Kurt Tucholsky
HET EI EN DE LIEFDE
In Tirol is het gebruikelijk dat geliefden elkaar met Pasen een fraai versierd ei schenken, voorzien van een romantische tekst: "Zoet is wat dit ei verbergt, maar veel zoeter nog is een kus van jou", bijvoorbeeld. Geeft een meisje een jongen echter twee eieren, dan wil dat zeggen dat zij meer in iemand anders ziet.
Het afgewezen vriendje gooit de eieren dan in uiterste wanhoop tegen de grond kapot. Einde romance.
In de Balkanlanden is het geven van versierde eieren ook een geliefde bezigheid. Jongemannen schenken hun uitverkorenen graag eierkunstwerkjes.
In de Elzas gaat het anders. Daar blijft een meisje met een versierd ei thuis zitten wachten tot de jongen van haar dromen het komt ophalen.
Minder in tel zijnde jongedames kunnen hun ei vaak niet kwijt.
EEN KIP
Eerst was 'k een ei.
Nu ben 'k een kip.
En kip zijn vind ik mooier:
Er zit wel leven in een ei
Maar toch is het wat dooier.
Toon Hermans
Die de kleinste
eieren leggen,
kakelen het hardst.
Eugène Bosschaerts
De een zijn dood.............
Dioxine hoort niet in voedingsmiddelen thuis, maar echt schadelijk is het volgens Kees van der Heijden ook niet. De verwoestende werking van dioxine wordt volgens hem zwaar overdreven.
Het imago van het "dodelijke" dioxine wordt volgens Van de Heijden voor een belangrijk deel in stand gehouden door de milieubeweging en de wetenschap. Hoewel toxicologen allang beter weten, houden ze, volgens Van der Heijden, de dodelijke mythe graag in stand omdat daardoor het onderzoeksgeld binnenstroomt....
Kees van der Heijden is dioxine-deskundige, en was werkzaam bij o.a.: TNO, RIVM en was directeur van de in Bilthoven gevestigde afdeling van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).
Bron: Veluws Dagblad, zaterdag 19 juni 1999.
Ei geveild voor anderhalve ton
LONDEN - 10-04-2014
Bij Christie's in Londen is een eeuwenoud olifantsvogelei geveild voor 122.500 pond (bijna anderhalve ton). Dat is een wereldwijd recordbedrag, aldus het veilinghuis donderdag.
Olifantsvogels waren loopvogels die alleen op Madagaskar leefden. Ze zijn in de 17e eeuw uitgestorven. Het geveilde ei is 31 centimeter hoog. Een omelet kan er niet meer van worden gebakken: de schaal is leeggehaald.
ELK EI KAN RECHTOP STAAN
Men neme een ei. Zette het overeind op de minst stompe kant en ... het blijft rechtop staan, mits u er het juiste tijdstip voor uitkiest. Volgens het NCRV-radioprogramma 'Wie weet waar Willem Wever woont' blijft een rauw ei 2 dagen per jaar zonder steun rechtop staan. Een en ander zou een gevolg zijn van de aantrekkingskracht van de zon. Het natuurverschijnsel doet zich alleen voor als de dag en de nacht even lang duren en dat is aan het begin van de lente en de herfst, het moment dat de zon de evenaar passeert. In de wetenschap noemt men dat 'equinox`. Wetenschappers geloven echter niet dat een ei kan blijven staan.
Probeert u het zelf eens. In het kwaadste geval kukelt het ei om en loopt het struif over tafel. Kunt u er altijd nog een omelet van maken.
Wat was er het eerst, de kip of het ei?
Volgens de Bijbel was er eerst de kip en daarna het ei.
Toen was het avond geweest, en het was morgen geweest, de vierde dag.
"En God zei: Dat de wateren overvloedig voortbrengen een gewemel van levende wezens; en het gevogelte vliegen boven de aarde, in het uitspansel des hemels!" Genesis 1:19-20
Eieren koken
How do like your eggs in the morning? Zacht, halfzacht of hardgekookt? Het koken van eieren kun je op twee manieren doen. Je kunt de eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt, de kookwekker aanzetten of eerst het water koken en daar dan kort de eieren in koken. Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je ook barsten in de eierschaal.
Hieronder zie je de kooktijden voor zachte, halfzachte en hardgekookte eieren. Kleine eieren hebben een minuut korter nodig en grote tot extra grote eieren circa 1 tot 2 minuten extra. Heb je net verse eieren gekocht of komt het ei direct uit de koelkast? Reken dan ook 1 minuut extra. Toch teveel gedoe? Kook dan een ‘eierwekker’ mee om aan te geven wanneer jouw perfecte ei klaar is.
Eieren opzetten met koud water
- 3 minuten koken: zacht
- 4 tot 5 minuten koken: halfzacht
- 7 minuten koken: hard
Ei in kokend water
- 3 tot 4 minuten koken: zacht
- 5 tot 6 minuten koken: halfzacht
- 8 minuten koken: hard
Na het koken is het belangrijk om het ei te laten ‘schrikken’. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water te halen en circa 10 seconden onder stromend koud water te houden. Hiermee stop je niet alleen de garing, je kunt het ei nu makkelijker pellen
Eidooier
De dooier of het eigeel van een ei bestaat uit slechts één enkele cel. Met een doorsnede van drie tot vier centimeter is het, voor zover bekend, de grootste cel ter wereld. De dooier neemt dertig procent van het ei in beslag, het eiwit zestig procent en de schaal tien procent.
Ei met groenblauwe waas
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater. De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
Ei-stempel
Wij verkopen alleen eieren uit Nederland. Op de eieren staat altijd een stempel met getallen en letters, bijvoorbeeld: 2 NL 45246 01. Dit beantwoordt de volgende vragen:
Uit welk land komen de eieren? De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren komen.
Van welk bedrijf komen de eieren? De laatste getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er met de eieren later iets mis blijken.
Hoe heeft de kip geleefd?
wij leveren
- 0= biologisch ei
- 1= vrije-uitloopei
- 2= scharrelei
wij hebben geen kooi eieren
- 3= kooi-ei (vanaf 2012 verboden maar word nog wel gebruikt in de industie)
Ongekookte eieren bewaren
Eieren bewaar je het beste koel en beschermd tegen licht en vocht.. In de kartonnen doos waarin je ze koopt zijn ze ook nog beschermd tegen licht en vocht. Bewaar eieren niet te dicht bij producten die een sterke geur afgeven, zoals vis, ui, knoflook of ander sterk geurend eten. De schaal van een ei is poreus en neemt snel geuren op waardoor de smaak wordt aangetast.
Gekookte eieren bewaren
Over het bewaren van gekookte eieren gaan nogal wat adviezen de ronde. Er zijn twee manieren om gekookte eieren te bewaren. Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast. Probeer de overgebleven gekookte eieren zo snel mogelijk in de koelkast te bewaren om de kwaliteit hoog te houden.
HET ONTSTAAN VAN HET EI
Het ei wordt geleidelijk gevormd gedurende een periode van ongeveer 25 uur. Veel organen en systemen dragen bij in het proces waarbij uit de grondstoffen in het voeder van de hen de stoffen ontstaan die onderdelen van het ei vormen.
De eierstokken
De hen heeft, in tegenstelling tot de meeste dieren, slechts één werkende eierstok - de linker - die is gelegen in de lichaamsholte vlakbij de ruggegraat. In de vruchtbare periode heeft de vrouwelijke kip tot ongeveer 4000 zeer kleine eicellen (voortplantingscellen) waarvan enkele zich kunnen ontwikkelen tot volledige dooiers als de hen geslachtsrijp is. Elke dooier wordt omgeven door een dun-wandig vliesje of follikel dat aan de eierstok vastzit. Dit vliesje wordt rijkelijk voorzien van bloed.
De eileider
De rijpe dooier komt vrij als het zakje breekt, en wordt opgevangen door de trechter van de linker eileider. (de rechter eileider functioneert niet.) De linker eileider is een kronkelend buisje van ongeveer 80 centimeter lengte. Hij is te verdelen in vijf apart te onderscheiden delen met elk een specifieke functie.
Een ei van gemiddelde grootte (inhoud 50 gram eetbaar ei) bevat aan voedingsmiddelen:6,3 gram proteïne. Eiwit is van hoogwaardige kwaliteit en makkelijk verteerbaar.0,6 gram koolhydraten. 5,0 gram vet.(Waarvan 0,21 g cholesterol.) Vrijwel al het vet in het ei bevindt zich in de dooier en is makkelijk verteerbaar. Vitamines Eieren bevatten alle vitamines behalve vitamine C. Ze zijn vooral rijk aan vitamine A, D en B12 en bevatten ook B1 en riboflavine. Mineralen. Eieren zijn een goede bron van ijzer en fosfor en tevens van calcium, koper, jodium, magnesium, mangaan, kalium, natrium, zink, chloride en zwavel.
Modern voedingsonderzoek wijst uit:
EIERCONSUMPTIE GEEN RISICO VOOR HART- EN VAATZIEKTEN.
Steeds meer voeding wetenschappers concluderen dat de hoeveelheid cholesterol die geconsumeerd wordt niets te maken heeft met de hoeveelheid cholesterol in het bloed. De lever regelt het niveau van Cholesterol in het bloed. Als gezonde mensen wat meer cholesterol in hun voeding krijgen dan ze gewend zijn, wordt er in de lever wat minder aangemaakt dan gebruikelijk. Als de consumptie van cholesterol bevattende voedingsmiddelen verminderd wordt, gaat de lever meer cholesterol aanmaken. Zo blijft er een gezond evenwicht gehandhaafd.
Van het vet in een kippenei is meer dan de helft enkelvoudig of meervoudig onverzadigd. Deze typen leiden niet tot verhoging van het hart- en vaatziekten risico. Er is volgens de moderne voedingswetenschap dan ook geen enkel bezwaar tegen de consumptie van eieren. Integendeel, iemand die voldoende eieren eet voorziet zichzelf op smakelijke en eenvoudige wijze van belangrijke voedingsstoffen.
Voor meer achtergrond informatie:
Productschappen Vee, Vlees en Eieren
afdeling PR/Voorlichting
Postbus 5805
2280 HV Rijswijk
KWALITEITSCONTROLE
Eieren bestemd voor de verse markt en verkocht in de schaal moeten voldoen aan strenge normen om er zeker van te zijn dat alleen eieren van hoge kwaliteit de consument bereiken.
De eerste stap in het proces van kwaliteitscontrole is het verwijderen van eieren met duidelijke gebreken. De meest gebruikte techniek bij daarop volgende kwaliteitstesten van de overige eieren is het schouwen. Hierbij worden eieren over een heldere lichtbron geleid waardoor inwendige gebreken en tot dan toe niet ontdekte gescheurde of zwakke schalen zichtbaar worden. Inwendige gebreken die d.m.v. schouwen vaak zichtbaar kunnen worden gemaakt zijn o.m. bloed- en vleesstippen, vergrote luchtkamers en erg dun eiwit.
Er worden ook monsters van eieren genomen om de versheid van het ei en de kleur van de dooier te bepalen. Deze eieren worden gebroken op een vlak oppervlak en de hoogte van het dikke albumine wordt gemeten met een micrometer. Uit deze hoogte en het gewicht van het ei wordt de waarde ervan in eenheden van Haugh berekend. Hoe verser het het ei, hoe hoger de waarde in eenheden van Haugh. De kleur van de dooier wordt gecontroleerd aan de hand van een vereiste kleurnorm (Roche kleurenwaaier).
Hoewel de omschrijvingen per gebied kunnen verschillen, moeten eerste kwaliteit kippen eieren over het algemeen vers zijn, vrij van bloedstippen en andere ingekapselde deeltjes bij het schouwen, en ze moeten niet bebroed zijn. De schaal moet schoon en gaaf zijn en niet misvormd.
Het voornaamste verschil tussen eieren van tweede soort en van eerste soort is dat de schalen van eieren van de tweede soort gescheurd en misvormd mogen zijn, mits het schaalmembraan intact is. Ze mogen ook minder vers zijn, wat aangegeven wordt door een vergrote luchtkamer en waterig wit, maar ze moeten vrij van bederf zijn. Eieren van tweede soort mogen alleen verwerkt worden in de Eiproduktenindustrie.
Eieren die niet voldoen aan de eisen voor eerste soort of eieren van tweede soort zijn niet geschikt voor menselijke consumptie. Voorbeelden van dergelijke eieren zijn die met grote bloedplekken of andere ingekapselde deeltjes, rotte eieren en eieren met open breuk.
KWALITEIT VAN HET EI IN DE WINKEL EN THUIS
De HACCP-code (een zeer strenge regelgeving om de veiligheid en kwaliteit van consumptiemiddelen te waarborgen, deze regelgeving is dus ook verplicht voor eierenhandel) heeft voornamelijk betrekking op de invloed van de producent op de kwaliteit van het ei. Winkeliers en consumenten kunnen kwaliteitsverlies van het ei echter ook tot het minimum beperken als ze zich aan een aantal basis richtlijnen houden.
De manier waarop eieren bewaard worden is net zo belangrijk als hoe lang ze in voorraad gehouden worden. Eieren kunnen in één dag bij kamertemperatuur net zo veel achteruitgaan in kwaliteit als in 4 of 5 dagen in de koelkast.
Winkeliers zouden opslag in de buurt van sterk geurende voedingsstoffen moeten vermijden omdat eieren door de poreuze schaal - in een eierschaal zitten 6.000 tot 8.000 minuscule gaatjes - gemakkelijk geurtjes over kunnen nemen. Tevens zouden ze de eieren niet in de zon moeten zetten, en de voorraad altijd opnieuw rangschikken (d.w.z. de oude voorraad voor de verse eieren zetten zodat alle eieren zo vers mogelijk zijn bij verkoop).
De consument moet nooit ruw omgaan met eieren en ze nooit achterlaten in warme voertuigen. Thuis kunnen eieren het best bewaard worden in de koelkast in hun verpakking. Het verpakkingsmateriaal biedt bescherming tegen beschadiging, vertraagt vochtverlies en helpt het absorberen van de geuren van sterk ruikende levensmiddelen voorkomen.
Verse en Kwalitatieve Eieren
Bij Tromp Eierenhandel vindt u een ruime selectie aan eieren van de hoogste kwaliteit. Onze eieren worden rechtstreeks bij de pluimveehouders opgehaald, wat zorgt voor een ongeëvenaarde versheid kwaliteit en smaak.
Ontdek Onze Verse Eieren Vandaag Nog!
Neem contact op voor meer informatie of bestel direct uw favoriete eieren.